S primerjavo različnih stavb in podatkov iz njihovih energetskih izkaznic lahko kupec ugotovi, katera stavba porabi več energije in katera stavba bo v prihodnosti potrebovala večje posege za energijsko prenovo (nova fasada, okna, zamenjava kurilne naprave ipd.). Tako energetska izkaznica ščiti kupca in je obvezna pri prodaji stavbe ali njenega posameznega dela in pri oddaji v najem za obdobje enega leta ali več. Namesto izkaznice za posamezni del se lahko predloži izkaznica za celotno stavbo.

Energetska izkaznica je obvezna za prodajalca in najemodajalca. Energetski zakon (EZ-1, sprejet februarja 2014) določa, da mora prodajalec najkasneje pred sklenitvijo kupoprodajne pogodbe bodočemu kupcu predložiti energetsko izkaznico. Pri oglaševanju stavbe ali stanovanja po novem potrebujemo energetsko izkaznico. Zakon namreč zahteva, da mora pri prodaji in oddaji stavbe ali njenega posameznega dela v najem lastnik zagotoviti, da se pri oglaševanju navedejo energijski kazalniki energetske učinkovitosti stavbe ali njenega posameznega dela iz energetske izkaznice. V primeru oglaševanja prodaje ali oddaje nepremičnine v najem brez navedbe energijskih kazalnikov so inšpektorji pričeli izrekati kazni.

Investitorji v fazi pridobivanja uporabnega dovoljenja, lastniki in upravljavci javnih stavb ter predvsem vsi lastniki obstoječih objektov, ki so predmet prodaje ali oddaje v najem, morajo biti pozorni na to, da se sedaj v celoti izvajajo določila Energetskega zakona glede energetskih izkaznic stavbe. Zakon zahteva, da mora v stavbah s celotno uporabno tlorisno površino nad 250 m², ki so v lasti ali uporabi javnega sektorja, upravljavec stavbe veljavno energetsko izkaznico namestiti na vidno mesto.